NIEUWS


ANTIBIOTICA BELEID

In kader van een nationale campagne van het RIZIV om de antibiotica resistentie tegen te gaan, zal vanaf nu het voorschrijfgedrag van antibiotica bij huisartsen gemonitord worden. Wij zijn als praktijk zeker voorstander van een tool om te sensibiliseren. Jammer genoeg staan de voorgestelde indicatoren niet op punt en spreekt men naast sensibilisering ook over controle-onderzoeken en sanctioneren. Wij betreuren dit ten zeerste.


Hierdoor zullen wij nog strenger handelen ikv antibiotica gebruik, met name ook in volgende gevallen:

- vraag tot voorschrift antibiotica op reis, indien dit niet past in profylaxe reisadvies: bij ziekte op reis en/of vermoeden noodzaak antbiotica, wendt u zich best tot een arts/ziekenhuis ter plaatse.

- vraag tot uitgesteld voorschrift antibiotica bij aanvang van weekendbij ziekte in weekend/feestdag en/of vermoeden noodzaak antbiotica, wendt u zich best tot wachtpost/ziekenhuis in de buurt.

- vraag tot herhalen voorschrift chronisch antibioticum voorgeschreven door specialist: gelieve uw behandeld specialist te vragen voldoende voor te schrijven t.e.m. uw volgende afspraak (datum geldigheid voorschrift kan aangepast worden).

Wij danken u voor uw begrip


OZEMPIC/RYBELSUS


Beste patiënten

In kader van wereldwijde tekorten van bovenstaande medicatie is bij koninklijk besluit beslist een verbod op voorschrijven van deze medicatie aan niet-diabetes patiënten door artsen (buiten endocrinologen) uit te vaardigen.

Dit verbod is vanaf 14/11/2023 met onmiddelijke ingang ingegaan.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid heeft zonet beslist om het voorschrijven van deze medicatie verder te beperken t.e.m. 28 februari 2025.
Uitzonderingen:

- patiënten met diabetes mellitus type 2
- patiënten met overgewicht waarbij BMI > 35 (enkel voorschrift via endocrinoloog)
- patiënten met overgewicht waarbij BMI >30 + bijkomende factor zoals hypertensie of hartfalen (enkel via voorschrift endocrinoloog)
- patiënten in deelname van klinische studies

Meer info: https://www.domusmedica.be/actueel/kb-beperkt-het-voorschrijven-van-glp-1-analogen
                  https://www.fagg.be/nl/news/beperkte_beschikbaarheid_glp_1_analogen_update


AFSPRAAK

Beste patiënten

We merken de laatste tijd veel patiënten die een afspraak maken, maar daarbij niet naar de datum kijken.
Wees u ervan bewust dat een afspraak dezelfde dag voor niet-dringende zaken (in infectieseizoen) vaak niet kan.
Kijk dus bij selecteren 'eerstvolgend afspraakmoment' steeds voor welke dag u een afspraak maakte!

CORONAVIRUS

Beste patiënten

Gelet op de recente stijging in aantal luchtweginfecties (en covidinfecties) vragen wij om bij luchtwegklachten (niezen, hoesten, verstopte neus, koorts, grieperig gevoel,..) een mondmasker aan te doen tijdens de raadpleging.
U kan, indien voorhanden, voor de raadpleging ook een covidtest doen. Dit spaart tijd en helpt ons in de verdere diagnostiek en aanpak.

Alvast bedankt om aan de andere patiënten in de wachteaal alsook aan onze gezondheid te denken!


NIEUWE COLLEGA

Beste patiënten,

Vanaf 01/06/2023 begint Dr. Vandewal Isolde als nieuwe arts in onze praktijk


‘Hallo allemaal,

mijn naam is Isolde Vandewal en vanaf juni 2023 start ik in deze praktijk.

Ik ben geboren en getogen in Alken maar woon sinds enkele jaren in Hasselt. In 2020 studeerde ik af aan KULeuven als huisarts. Mijn opleiding genoot ik in een groepspraktijk in Genk, waarna ik hier ook vast begon. Ik besloot eind 2022 om een switch te maken naar een werkgebied dichter bij huis. Ik kijk er naar uit om samen met jullie op weg te gaan!’